Jump to: navigation, search

Nieuws:Keltisch Colloquium 2016


  • za
  • 21
  • mei
  • 2016
11:00–17:00
 • Colloquium
 • Keltisch Colloquium

Keltisch Colloquium 2016

Laatst bewerkt door D. G. op 7 mei 2016

Arkel, Nederland Folkertsstraat 6

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
 • e-mail: kc@vanhamel.nl

De Stichting bestaat inmiddels 25 jaar en dat mag gevierd worden! U kunt van ons een jubileumeditie van het Keltisch Colloquium verwachten, met een kersvers programma van lezingen op het brede terrein van de Keltische studies. Wat we alvast kunnen verklappen is dat het allemaal gebeurt op zaterdag 21 mei te Arkel (tussen Utrecht en Gorinchem).

Sprekers

Via onze Facebookpagina hebben we de laatste maanden telkens een tipje van de sluier gelicht. Inmiddels zijn de sprekers en de onderwerpen van hun lezingen allemaal bekendgemaakt. In de aanloop naar de grote dag worden ook de abstracts hier en op de Facebookpagina onthuld.

11.00
Aanvang
11.15
Leni van Strien
‘De eerste beschermvrouwe van de Stichting: Maartje Draak’
12.00
Peter Schrijver
‘Keltisch en Latijn tijdens de Britse ‘Dark Ages’’
De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over wat er met het gesproken Latijn in Brittannië gebeurde na de Romeinse periode, die aan het begin van de vijfde eeuw ten einde liep: het bleef waarschijnlijk eeuwenlang in goede gezondheid en werd met name gesproken en ook geschreven in het westen (Wales, ZW-Schotland, Cornwall en Devon). In mijn voordracht wil ik de sprekers van dat Latijn, die overigens vaak ook Welsh en/of Iers spraken, volgen door de 'Dark Ages' heen, tot in de negende eeuw na Christus.
12.45
Eugène Warmenbol
‘Ambiorix, Vader van het Vaderland: de Kelten in het nieuwbakken België van de 19de eeuw’
13.30
Lunch
14.30
Jürgen Zeidler
‘The Gaulish language and the emergence of the Moselle Romance dialect’
15.15
Erik Kooper
‘St. Teilo: een Welshe heilige in de Middelengelse South English Legendary
The ME South English Legendary is a collection of saints’ lives that was first compiled in the late thirteenth century in the area between Gloucester and Worcester. Apart from the lives of saints it also includes short texts on the most important feasts of the year. The legends and feasts are presented in the order of the calender, starting with the feast of the Circumcision and Epiphany, and ending with St Thomas Becket (29 December) or St Silvester (31 December). The popularity of this text is shown by the number of surviving manuscripts: 25 with complete texts, and another 37 with one or more lives. The life of the Welsh St Teilo occurs in one of the complete manuscripts, and was clearly added as an extra, unexpected text by the two scribes of the manuscript. Editing the text was a real challenge: in the first place very little is known about this saint, but also the text itself posed many problems, due to its uniqueness as a text, its place in the manuscript, its metre, its dialect and its sources. In my paper I will discuss a number of these problems.
16.00
Pauze met koffie en thee
16.15
Martine Meuwese
‘Sheela-na-gig als symbool’
17.00
Afsluiting


Aanvullende aanbieding

Voor de bezoekers die dat willen, is het mogelijk om na de lezingen nog na te praten en te blijven eten op de locatie. Het diner wordt gepresenteerd als een lopend buffet, en kost € 15,- per persoon. Drank is hierbij inbegrepen. Mee-eten is alleen mogelijk na aanmelding. Hierbij horen wij ook graag met hoeveel personen u blijft mee eten en of er bepaalde dieetwensen zijn. Uiteraard zal er in ieder geval voor vegetarische mogelijkheden gezorgd worden.

Aanmelding

Wilt u ook het Colloquium meemaken? Dan kunt u zich opgeven door vóór 1 mei [let op: er zijn nog plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!]:

 • een e-mail met adresgegevens te sturen naar KC@vanhamel.nl en
 • het bedrag van € 20,- (donateurs) of € 25,- (niet-donateurs) over te maken op rekening NL89 INGB 0003 1537 31 t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht, o.v.v. ‘Colloquium 2016’.

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Het toegangsbewijs ontvangt u bij aanvang van het Keltisch Colloquium na melding bij de balie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u zich op tijd aan!

Voor meer informatie kunt u de website in de gaten houden of eventueel e-mailen naar KC@vanhamel.nl.

Routebeschrijving

Het adres van de zaal is Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Utrecht Centraal, aan de Jaarbeurszijde, rijdt bus 81 direct naar Arkel. De bus stopt zelfs voor de deur van de locatie. De bus van 9:38 komt om 10:25 uur aan bij halte Dam. Wij zullen daarom ook zorgen dat de deuren dan open zijn. Iedereen kan rustig binnenkomen en we zullen om 11:00 uur starten met de eerste lezing.

Ook voor degenen die met de auto willen komen, is de locatie goed te bereiken. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid nabij de zaal!

Handige links voor het plannen van uw reis:

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.