Nieuws:Van Hamel-lezingen op 1 juni 2013

From A. G. van Hamel Foundation
    •  za 
    • 01
    • jun
    • 2013
14:00-17:00 (deur open: 14:00; aanvang eerste lezing: 14:30)
  • Lezingen
  • Van Hamel-lezingen

Van Hamel-lezingen (lente 2013)

Datum bericht: 23 mei 2013
Utrecht, Nederland Yoga Utrecht, Oude Gracht a/d Werf 399, 3511 PH Utrecht
  • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies

VHL2013.jpg

Op zaterdag 1 juni, dus een dag na de workshop over middeleeuwse tweetaligheid, is het weer zover. Dan verzorgt de Stichting een lezingenmiddag in de reeks van de jaarlijkse Van Hamel-lezingen. Twee sprekers hebben we voor u uitgenodigd:

Michael Clarke (Professor of Classics, NUI Galway)
“Creative mythology in medieval Ireland”

Hoewel Michael Clarke (NUI Galway) als zogeheten chair aanwezig zal zijn op de workshop van vrijdag, zal hij op deze dag geen lezing geven. Gelukkig heeft de Stichting hem weten te strikken voor een Van Hamel-lezing op zaterdag, samen met een Nederlandse onderzoeker.

Zijn titel is “Creative mythology in medieval Ireland”, en gezien zijn roots als ‘classicus’ belooft dit een interessant, interdisciplinair verhaal te worden. Clarke kijkt in zijn onderzoek vooral naar de ‘heroïsche’ tradities van zowel de klassieke wereld als van middeleeuws Ierland; zowel die over Achilles als die over de Ulsterheld Cú Chulainn.

Abstract
It is nowadays recognised that medieval Irish literature was created by sophisticated thinkers in touch with learned Latin culture. Nonetheless, we still find that much of this literature seems to preserve memories of an integrally Irish and even Celtic world-view. How can these two perspectives fit together? In this paper I suggest ways that the scholarly makers of this literature used patterns and paradigms from the study of Graeco-Roman paganism to structure and make sense of the pagan past of Ireland itself. I will concentrate on two famous examples, the story of “the king with horse’s ears” and the tale The Kinslaying of Ronan, both of which show a complex intertextual relationship with authoritative texts in Latin.

Aaron A. E. Schelfhout
“Mediterranisering van Kelto-Germaanse religie”

Naast Michael Clarke is Aaron Schelfhout bereid gevonden een lezing te geven over zijn masteronderzoek “Mediterranisering van Kelto-Germaanse religie”. Aaron heeft tijdens zijn master in Leiden onderzoek gedaan naar de mate waarin de Romeinse religie geadopteerd werd in Groot-Brittannië en Noord-Gallië en hoe eventuele verschillen in adoptie verklaard kunnen worden.

Abstract
In mijn masterthesis heb ik onderzocht of en hoe inheemse religie in Romeins Brittannië en het noorden van Gallië veranderde na Romeinse kolonisatie. De basis van mijn onderzoek is de theorie dat landbouw een zeer belangrijke factor is bij het vormen van cultuur en religie. Ton Derks (1998) stelt dat binnen noordelijk Gallië, de zuidelijke gebieden veel positiever stonden tegenover Romeinse religieuze gebruiken dan de noordelijke, omdat de belangrijkste vorm van landbouw in hun samenleving, namelijk akkerbouw, dezelfde was als die van de Romeinen. In het noorden echter, waar veeteelt veel belangrijker was, stond men veel negatiever tegenover Romeinse cultuur. Ik heb deze theorie toegepast op Romeins Brittannië, aangezien daar een gelijksoortig onderscheid bestaat tussen een akkerbouw- en een veeteeltzone. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat, hoewel inheemse religie zeker meer Romeinse kenmerken ging vertonen, de inheemse populaties ook probeerden om hun tradities te beschermen (of nieuwe te creëren) om zo hun eigen identiteit te behouden. Dergelijke veranderingen waren niet altijd direct aan landbouw gerelateerd. Echter de bevolking van gebieden waar akkerbouw dominant was, stond veel meer open voor Romeinse cultuur dan de meer conservatieve veehouders.

Het moge duidelijk zijn: behalve voor liefhebbers van Keltische studies kan deze middag ook interessant zijn voor iedereen die zich bezighoudt met de wereld van de klassieke auteurs en/of met religiewetenschappen.

De toegang bedraagt slechts € 3,- voor begunstigers en € 5,- voor niet-begunstigers.