Jump to: navigation, search

Nieuws

Revision as of 15:00, 3 April 2015 by DG (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
[edit]

Nieuws

Nieuwe hoofdredacteur gezocht voor Kelten

Laatst bewerkt door DG op 14 december 2017

De redactie van Kelten zoekt een nieuwe hoofdredacteur! Het is zeer nuttige werkervaring, staat goed op je CV en ook een prachtige kans om deel uit te maken van een enthousiaste groep mensen die maar al te graag met Keltisch bezig is. Het is een vrijwillige functie met wisselende uren, maar je kan denken aan gemiddeld één uur per week (rond het uitkomen van een nieuw nummer zal dat meer zijn, nadat een nummer uit is gekomen is het weer minder).

De globale taken:

 • Samen met de redactie de planning in het oog houden;
 • Contacten onderhouden met auteurs;
 • De redactie leiden in vergaderingen etc.;
 • Recensie-exemplaren aanvragen bij uitgeverijen;
 • Laatste check voordat het nummer naar de begunstigers wordt gestuurd.

Kelten komt drie keer per jaar digitaal en één keer per jaar op papier uit. Ongeveer vier keer per jaar is er een redactievergadering waarin de planning voor de komende nummers wordt besproken. Het is vooral belangrijk dat je goed kan samenwerken met de redactieleden (die zowel in Nederland als in het buitenland wonen) en overzicht kan houden. Een passie voor alle Keltische onderwerpen is ook prettig!

Voor vragen of reacties, stuur een mail naar redactie@vanhamel.nl.  • za
  • 25
  • nov
  • 2017
10:00-17:00
 • cursus

Taalcursus modern Iers (25 november)

Laatst bewerkt door DG op 1 oktober 2017

Utrecht De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
Update: de cursus Welsh is helaas komen te vervallen.

De Stichting wil graag tegemoetkomen aan de verzoeken van haar leden én geïnteresseerden in Keltische talen, en één van die verzuchtingen is het organiseren van taalcursussen.

In november zal dr Nike Stam modern Iers aanbieden, waarbij het de bedoeling zal zijn om met een cursus voor absolute beginners aan te vangen. Deze cursus zal een introductie bieden hoe we het Iers dienen te plaatsen binnen de Keltische talen, waarbij dan tevens een blik wordt geworpen op de geschiedenis, het alfabet en de spraakkunst van de taal. Aan het einde van deze cursus moet het dan mogelijk zijn om een kort gesprekje in de bewuste talen te houden, zoals een drankje bestellen in een kroeg of een brood halen bij de bakker. Voorkennis is niet vereist, enkel een flinke portie interesse, zin en motivatie…! Indien deze beginnerscursussen succesvol blijken te zijn én er vraag is naar een voortzetting hiervan, zal de Stichting in samenspraak met de bewuste docenten hierop ingaan, en kunnen we de cursisten verder onderdompelen in Ierse woordenschat en spraakkunst via efficiënte en tevens ludieke oefeningen. De data voor deze vervolgcursussen zullen dan t.z.t. aangekondigd worden.

De taalcursus vindt plaats op zaterdag 25 november, 10:00–17:00. De locatie is De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht. De cursus bestaat uit 6 uur lesgeven, 3 uur voor de lunch, en 3 uur na de lunch. In de prijs is inbegrepen: koffie/thee, een eenvoudige lunch, en al het lesmateriaal dat nodig is voor de cursisten.

Aanmelden

Voor donateurs van de stichting bedraagt de kostprijs van deze beginnerscursus € 70
Voor alle anderen bedraagt de prijs € 75,-

Meld je aan door :

 • het verschuldigde bedrag te storten op girorekening IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 (voor betalingen uit het buitenland, waaronder België: IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 / BIC: INGBNL 2A)
t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht
o.v.v. ‘Taalcursus Iers’
Slán go fóill!
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.


The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

  • za
  • 13
  • mei
  • 2017
11:00–17:30
 • Colloquium
 • Keltisch Colloquium

Keltisch Colloquium 2017 (AFGELAST)

Laatst bewerkt door D. G. op 8 april 2017

Arkel, Nederland Folkertsstraat 6

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
 • e-mail: kc@vanhamel.nl

Het bestuur van de Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies heeft een moeilijke afweging moeten maken. Tot onze spijt hebben we namelijk besloten om het Keltisch Colloquium 2017, dat gepland stond voor 13 mei a.s., te annuleren.

Hoewel aanmeldingen ons vaak laat of pas op de dag zelf bereiken zijn er vooralsnog te weinig aanmeldingen binnengekomen om ervan uit te kunnen gaan dat er voldoende belangstelling is om deze editie te laten slagen. Er zal dus geen lezingendag plaatsvinden op 13 mei.

Met nogmaals onze welgemeende verontschuldigingen,

Het bestuur Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies

Na de zeer geslaagde editie van vorig jaar heeft de Stichting weer zin om een nieuw Keltisch Colloquium te organiseren en dat komt er! Op zaterdag 13 mei is er een kersvers programma samengesteld met lezingen op het brede terrein van de Keltische studies. Het zal wederom plaatsvinden te Arkel (tussen Utrecht en Gorinchem).

Laat via ons Facebook event weten of je komt!

Sprekers

Net as vorig jaar zullen we via onze Facebookpagina telkens een tipje van de sluier lichten door in de aanloop naar de grote dag de namen van de sprekers, titels en abstracts te onthullen. We kunnen inmiddels verklappen is dat er maar liefst zes sprekers op het programma staan.

Guto Rhys
Corine Streefkerk
LIan Blasse
Dennis Groenewegen
Martine Mussies
Peter Alexander Kerkhof


Aanvullende aanbieding

Voor de bezoekers die dat willen, is het mogelijk om na de lezingen nog na te praten en te blijven eten op de locatie. Het diner wordt gepresenteerd als een lopend buffet, en kost € 15,- per persoon. Drank is hierbij inbegrepen. Mee-eten is alleen mogelijk na aanmelding. Hierbij horen wij ook graag met hoeveel personen u blijft mee eten en of er bepaalde dieetwensen zijn. Uiteraard zal er in ieder geval voor vegetarische mogelijkheden gezorgd worden.

Aanmelding

Wilt u ook het Colloquium meemaken? Dan kunt u zich opgeven door vóór 1 mei [let op: er zijn nog plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!]:

 • een e-mail met adresgegevens te sturen naar KC@vanhamel.nl en
 • het bedrag van € 22,50 (donateurs) of € 27,50 (niet-donateurs) over te maken op rekening NL89 INGB 0003 1537 31 t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht, o.v.v. ‘Colloquium 2017’.

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Het toegangsbewijs ontvangt u bij aanvang van het Keltisch Colloquium na melding bij de balie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u zich op tijd aan!

Voor meer informatie kunt u de website in de gaten houden of eventueel e-mailen naar KC@vanhamel.nl.

Routebeschrijving

Het adres van de zaal is Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Utrecht Centraal, aan de Jaarbeurszijde, rijdt bus 81 direct naar Arkel. De bus stopt zelfs voor de deur van de locatie. De bus van 9:38 komt om 10:25 uur aan bij halte Dam. Wij zullen daarom ook zorgen dat de deuren dan open zijn. Iedereen kan rustig binnenkomen en we zullen om 11:00 uur starten met de eerste lezing.

Ook voor degenen die met de auto willen komen, is de locatie goed te bereiken. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid nabij de zaal!

Handige links voor het plannen van uw reis:

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

  • za
  • 21
  • mei
  • 2016
11:00–17:00
 • Colloquium
 • Keltisch Colloquium

Keltisch Colloquium 2016

Laatst bewerkt door D. G. op 7 mei 2016

Arkel, Nederland Folkertsstraat 6

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
 • e-mail: kc@vanhamel.nl

De Stichting bestaat inmiddels 25 jaar en dat mag gevierd worden! U kunt van ons een jubileumeditie van het Keltisch Colloquium verwachten, met een kersvers programma van lezingen op het brede terrein van de Keltische studies. Wat we alvast kunnen verklappen is dat het allemaal gebeurt op zaterdag 21 mei te Arkel (tussen Utrecht en Gorinchem).

Sprekers

Via onze Facebookpagina hebben we de laatste maanden telkens een tipje van de sluier gelicht. Inmiddels zijn de sprekers en de onderwerpen van hun lezingen allemaal bekendgemaakt. In de aanloop naar de grote dag worden ook de abstracts hier en op de Facebookpagina onthuld.

11.00
Aanvang
11.15
Leni van Strien
‘De eerste beschermvrouwe van de Stichting: Maartje Draak’
12.00
Peter Schrijver
‘Keltisch en Latijn tijdens de Britse ‘Dark Ages’’
De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over wat er met het gesproken Latijn in Brittannië gebeurde na de Romeinse periode, die aan het begin van de vijfde eeuw ten einde liep: het bleef waarschijnlijk eeuwenlang in goede gezondheid en werd met name gesproken en ook geschreven in het westen (Wales, ZW-Schotland, Cornwall en Devon). In mijn voordracht wil ik de sprekers van dat Latijn, die overigens vaak ook Welsh en/of Iers spraken, volgen door de 'Dark Ages' heen, tot in de negende eeuw na Christus.
12.45
Eugène Warmenbol
‘Ambiorix, Vader van het Vaderland: de Kelten in het nieuwbakken België van de 19de eeuw’
13.30
Lunch
14.30
Jürgen Zeidler
‘The Gaulish language and the emergence of the Moselle Romance dialect’
15.15
Erik Kooper
‘St. Teilo: een Welshe heilige in de Middelengelse South English Legendary
The ME South English Legendary is a collection of saints’ lives that was first compiled in the late thirteenth century in the area between Gloucester and Worcester. Apart from the lives of saints it also includes short texts on the most important feasts of the year. The legends and feasts are presented in the order of the calender, starting with the feast of the Circumcision and Epiphany, and ending with St Thomas Becket (29 December) or St Silvester (31 December). The popularity of this text is shown by the number of surviving manuscripts: 25 with complete texts, and another 37 with one or more lives. The life of the Welsh St Teilo occurs in one of the complete manuscripts, and was clearly added as an extra, unexpected text by the two scribes of the manuscript. Editing the text was a real challenge: in the first place very little is known about this saint, but also the text itself posed many problems, due to its uniqueness as a text, its place in the manuscript, its metre, its dialect and its sources. In my paper I will discuss a number of these problems.
16.00
Pauze met koffie en thee
16.15
Martine Meuwese
‘Sheela-na-gig als symbool’
17.00
Afsluiting


Aanvullende aanbieding

Voor de bezoekers die dat willen, is het mogelijk om na de lezingen nog na te praten en te blijven eten op de locatie. Het diner wordt gepresenteerd als een lopend buffet, en kost € 15,- per persoon. Drank is hierbij inbegrepen. Mee-eten is alleen mogelijk na aanmelding. Hierbij horen wij ook graag met hoeveel personen u blijft mee eten en of er bepaalde dieetwensen zijn. Uiteraard zal er in ieder geval voor vegetarische mogelijkheden gezorgd worden.

Aanmelding

Wilt u ook het Colloquium meemaken? Dan kunt u zich opgeven door vóór 1 mei [let op: er zijn nog plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!]:

 • een e-mail met adresgegevens te sturen naar KC@vanhamel.nl en
 • het bedrag van € 20,- (donateurs) of € 25,- (niet-donateurs) over te maken op rekening NL89 INGB 0003 1537 31 t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht, o.v.v. ‘Colloquium 2016’.

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Het toegangsbewijs ontvangt u bij aanvang van het Keltisch Colloquium na melding bij de balie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u zich op tijd aan!

Voor meer informatie kunt u de website in de gaten houden of eventueel e-mailen naar KC@vanhamel.nl.

Routebeschrijving

Het adres van de zaal is Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Utrecht Centraal, aan de Jaarbeurszijde, rijdt bus 81 direct naar Arkel. De bus stopt zelfs voor de deur van de locatie. De bus van 9:38 komt om 10:25 uur aan bij halte Dam. Wij zullen daarom ook zorgen dat de deuren dan open zijn. Iedereen kan rustig binnenkomen en we zullen om 11:00 uur starten met de eerste lezing.

Ook voor degenen die met de auto willen komen, is de locatie goed te bereiken. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid nabij de zaal!

Handige links voor het plannen van uw reis:

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

Opleiding Keltisch in Utrecht

De enige opleiding in de Benelux die geheel is gewijd aan de Keltische talen en cultuur is die aan de Universiteit Utrecht. Het is een gerenommeerde opleiding en in de Keuzegids Universiteiten 2013 wist de bachelor Keltisch zelfs een kwaliteitszegel te bemachtigen als een van de topstudies in de geesteswetenschappen.[1]

Nuttige links

Keltische talen en cultuur, Universiteit Utrecht.
Waarom Keltisch?, Website van studievereniging Asterix. Nuttige informatie over de opleiding en adviezen
Ik & mijn studie: Keltisch. Een interview met studentes Nely van Seventer en Martine Mussies over de opleiding.

Cursussen

Onlangs in het nieuws:


Nieuws

Stichting organiseert taalcursussen hedendaags Iers en Welsh

Laatst bewerkt door DG (talk) op 11 januari 2016

De Stichting wil graag tegemoetkomen aan de verzoeken van haar leden én geïnteresseerden in Keltische talen, en één van die verzuchtingen is het organiseren van taalcursussen. In het voorjaar van 2016 zullen Nike Stam en Ashwin Gohil respectievelijk Modern Iers en Modern Welsh aanbieden, waarbij het de bedoeling zal zijn om met een cursus voor absolute beginners aan te vangen. Deze cursussen zullen een introductie bieden hoe we het Iers en het Welsh dienen te plaatsen binnen de Keltische talen, waarbij dan tevens een blik wordt geworpen op de geschiedenis, het alfabet en de spraakkunst van de taal. Aan het einde van deze cursus moet het dan mogelijk zijn om een kort gesprekje in de bewuste talen te houden, zoals een drankje bestellen in een kroeg of een brood halen bij de bakker. Voorkennis is niet vereist, enkel een flinke portie interesse, zin en motivatie…! Indien deze beginnerscursussen succesvol blijken te zijn én er vraag is naar een voortzetting hiervan, zal de Stichting in samenspraak met de bewuste docenten hierop ingaan, en kunnen we de cursisten verder onderdompelen in Ierse en Welshe woordenschat en spraakkunst via efficiënte en tevens ludieke oefeningen. De data voor deze vervolgcursussen zullen dan t.z.t. aangekondigd worden.

De kostprijs van deze beginnerscursus bedraagt € 75 per taal, en € 120 voor de beide talen. De eerste cursus vindt plaats op zaterdag 6 februari 2016 voor het Iers, en de tweede cursus vindt plaats op zaterdag 13 februari 2016 voor het Welsh. Elke cursus bestaat uit 6 uur lesgeven, 3 uur voor de lunch, en 3 uur na de lunch. In de prijs is inbegrepen : koffie/thee, een eenvoudige lunch, en al het lesmateriaal dat nodig is voor de cursisten. Gezien het succes van het afgelopen Keltisch Colloquium in Arkel bij Gorinchem, zouden we de cursussen aldaar willen laten doorgaan, i.e. Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel (vlot bereikbaar met het OV !).

U kunt zich nu aanmelden door vóór 15 20 januari 2016 (de deadline is verlengd):

 1. het verschuldigde bedrag (€ 75 per taal, of € 120 voor de beide talen) op de rekening te storten
  girorekening IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 (voor betalingen uit het buitenland, waaronder België: IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 / BIC: INGBNL 2A)
  t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht
  o.v.v. ‘Taalcursus Iers’ en/of ‘Taalcursus Welsh’
 2. én een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar secretariaat@vanhamel.nl


 • Slán go fóill!
 • Hwyl am y tro!

taalcursussen; Modern Welsh; Modern Iers;

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

Nieuws

Stichting organiseert taalcursussen hedendaags Iers en Welsh

Laatst bewerkt door DG (talk) op 11 januari 2016

De Stichting wil graag tegemoetkomen aan de verzoeken van haar leden én geïnteresseerden in Keltische talen, en één van die verzuchtingen is het organiseren van taalcursussen. In het voorjaar van 2016 zullen Nike Stam en Ashwin Gohil respectievelijk Modern Iers en Modern Welsh aanbieden, waarbij het de bedoeling zal zijn om met een cursus voor absolute beginners aan te vangen. Deze cursussen zullen een introductie bieden hoe we het Iers en het Welsh dienen te plaatsen binnen de Keltische talen, waarbij dan tevens een blik wordt geworpen op de geschiedenis, het alfabet en de spraakkunst van de taal. Aan het einde van deze cursus moet het dan mogelijk zijn om een kort gesprekje in de bewuste talen te houden, zoals een drankje bestellen in een kroeg of een brood halen bij de bakker. Voorkennis is niet vereist, enkel een flinke portie interesse, zin en motivatie…! Indien deze beginnerscursussen succesvol blijken te zijn én er vraag is naar een voortzetting hiervan, zal de Stichting in samenspraak met de bewuste docenten hierop ingaan, en kunnen we de cursisten verder onderdompelen in Ierse en Welshe woordenschat en spraakkunst via efficiënte en tevens ludieke oefeningen. De data voor deze vervolgcursussen zullen dan t.z.t. aangekondigd worden.

De kostprijs van deze beginnerscursus bedraagt € 75 per taal, en € 120 voor de beide talen. De eerste cursus vindt plaats op zaterdag 6 februari 2016 voor het Iers, en de tweede cursus vindt plaats op zaterdag 13 februari 2016 voor het Welsh. Elke cursus bestaat uit 6 uur lesgeven, 3 uur voor de lunch, en 3 uur na de lunch. In de prijs is inbegrepen : koffie/thee, een eenvoudige lunch, en al het lesmateriaal dat nodig is voor de cursisten. Gezien het succes van het afgelopen Keltisch Colloquium in Arkel bij Gorinchem, zouden we de cursussen aldaar willen laten doorgaan, i.e. Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel (vlot bereikbaar met het OV !).

U kunt zich nu aanmelden door vóór 15 20 januari 2016 (de deadline is verlengd):

 1. het verschuldigde bedrag (€ 75 per taal, of € 120 voor de beide talen) op de rekening te storten
  girorekening IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 (voor betalingen uit het buitenland, waaronder België: IBAN: NL89 INGB 0003 1537 31 / BIC: INGBNL 2A)
  t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht
  o.v.v. ‘Taalcursus Iers’ en/of ‘Taalcursus Welsh’
 2. én een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar secretariaat@vanhamel.nl


 • Slán go fóill!
 • Hwyl am y tro!

taalcursussen; Modern Welsh; Modern Iers;

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

Nieuws

Changes to vanhamel.nl in progress

Laatst bewerkt door DG (talk) op 14 april 2015
For the latest news update (28-05-2015), see now this post over at vanhamel.nl/codecs.
Onderstaande aankondiging is vooral van belang voor gebruikers van de Engelstalige projecten op onze website.

Here’s a short but important announcement which will be of particular interest to users of *selgā catalogue, Tionscadal na Nod and other resources that have been made available through the vanhamel.nl domain. In an effort to improve the experiences of a heterogeneous variety of our visitors, the website is being split up into two distinct components. Briefly, the changes are as follows:

The website about the A. G. van Hamel Foundation specifically and the events calendar are to be found at http://www.vanhamel.nl/stichting. The URL http://www.vanhamel.nl will take you to the present site. Some information, particularly past news from the archives, is still in the process of being relocated to its new home and several links may require updating, but most pages of any current relevance should be accessible to you here.

Meanwhile, all online projects and resources hosted by the Foundation, including the *selgā catalogue and Tionscadal na Nod, will be housed at http://www.vanhamel.nl/codecs (with vanhamel.nl/wiki being preserved as an alias of that directory), while a new project title has been coined to refer to these collectively. We can finally reveal that the umbrella website will bear the name CODECS: Online Database and e-Resources for Celtic Studies (a recursive acronym as some of you will instantly recognise, right?). CODECS is still very much in the process of being restructured and redesigned and for that reason, not quite ready for public consumption. There is, I regret to say, one inevitable side-effect to this transition. Due to rather limited resources at our disposal we are forced to remove the earlier copy of the website. In other words, this part of the site will be unavailable while work is under way. Hopefully, it should not take too long before a rough but ready and acceptable version can be presented.

Under-construction.png


The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

  • za
  • 09
  • mei
  • 2015
11:00–17:00
 • Colloquium
 • Keltisch Colloquium

Keltisch Colloquium 2015

Laatst bewerkt door D. G. op 31 maart 2015

Arkel, Nederland Folkertsstraat 6

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
 • e-mail: kc@vanhamel.nl
KC-aank-zonder-sprekers.jpg

Het Keltisch Colloquium is ook dit jaar van de partij, met wederom maar liefst vijf lezingen op het brede terrein van de Keltische studies. De editie van dit jaar vindt plaats op 9 mei in Arkel, een plaatsje net boven Gorinchem.

Iedereen die maar belangstelling heeft voor de Keltische talen en cultuur is van harte welkom!

Sprekers

De namen van alle sprekers zijn inmiddels onthuld:

Sasja van der Vaart
‘IJzertijdelites? Vorstengraven uit de 8ste-5de eeuw v. Chr. in de Lage Landen’
Na het afronden van de research master ‘Prehistoric Farming Communities of North-West Europe’ in Leiden heeft Sasja van der Vaart een NWO-beurs gekregen om een onderzoek te doen met als titel ‘Constructing powerful identities: The conception and meaning of ‘rich’ Hallstatt burials in the Low Countries (800-500 BC)’. Recente vondsten en vergelijkingen geven wellicht reden om de vorstengraven van de Lage Landen (zoals het prinsengraf van Oss) niet langer te zien als uitlopers van de Hallstattcultuur, maar het te beschouwen als een aparte regio, met zijn eigen karakteristieken. Het onderzoek van Sasja van der Vaart richt zich op de gevonden voorwerpen: wat betekenen ze, wat kunnen ze ons vertellen over de gebruiken van de tijd en de manier waarop de samenleving was georganiseerd in de vroege ijzertijd. En hoe moeten we deze rijke graven zien in relatie tot de gangbare urnenvelden.
Aaron Griffith
‘Crowd-sourcing in Celtic studies: a concrete example’

Aaron Griffith is sinds dit collegejaar één van de vaste docenten Keltische talen en cultuur aan de Universiteit Utrecht (zie het nieuwsitem ‘Nieuws:Wijzigingen staf opleiding Keltisch’).

Aaron Griffith, voorheen werkzaam aan Universiteit van Wenen, houdt zich al enige jaren bezig met een van de oudste corpora voor het Iers: de Milanese glossen. Hij is onder andere geïnteresseerd in corpuslinguïstiek en de syntax van de Keltische talen.
Esther Le Mair
‘Als het onderwerp niet in de nominatief staat: onderzoek naar datieve en accusatieve onderwerpen in het Oudiers’
Esther Le Mair heeft Keltisch gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Dat smaakte naar meer. Ze vertrok daarom naar de Universiteit van Galway, waar zij in 2011 onder toezicht van Graham Isaac is gepromoveerd op onderzoek naar werkwoorden in het Oudiers. Inmiddels is zij als postdoc verbonden aan de Universiteit van Gent. Haar interesses zijn breed, maar de verrassingen van de Ierse taalkunde voeren zeker de boventoon.
Elliott Lash
‘A survey of wh-interrogative syntax in Old and Middle Irish with some cross-linguistic comparisons’
Elliott Lash is na zijn postdoc aan het Dublin Institute of Advanced Studies als Marie Curie Fellow aan de slag gegaan bij de Universität Konstanz. Als taalkundige liggen zijn interesses bij de woordvolgorde van het Iers want ligt die nou wel zo vast als we altijd denken? Om een zo groot mogelijk corpus voor zijn onderzoek te creëren, maakt hij gebruik van programmeertalen zoals Python. Dit zou er welhaast toe kunnen leiden dat computers op een dag zélf Oudiers kunnen ontleden!
Paula van der Maas
Gereint uab Erbin en Erec van Hartmann von Aue: een vergelijking’
Paula is een oude bekende van de opleiding Keltisch, aangezien ze daar in 2011 haar bachelor Keltisch afrondde. Ze combineerde haar studie Keltisch met een bachelor en master Duits, wat interessant onderzoek opleverde: wat zijn eigenlijk de verschillen en overeenkomsten tussen de middeleeuws Welshe en Duitse Arthurverhalen over Geraint/Erec? We zullen het allemaal te weten komen op 9 mei aanstaande!


Aanmelding

Wilt u ook het Colloquium meemaken? Dan kunt u zich opgeven door vóór 1 mei:

 • een e-mail met adresgegevens te sturen naar KC@vanhamel.nl en
 • het bedrag van € 20,- (donateurs) of € 25,- (niet-donateurs) over te maken op rekening NL89 INGB 0003 1537 31 t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht, o.v.v. ‘Colloquium 2015’.

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Het toegangsbewijs ontvangt u bij aanvang van het Keltisch Colloquium na melding bij de balie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u zich op tijd aan!

Voor meer informatie kunt u de website in de gaten houden of eventueel e-mailen naar KC@vanhamel.nl.

Aanvullende aanbieding

Voor de bezoekers die dat willen, is het mogelijk om na de lezingen nog na te praten en te blijven eten op de locatie. Het diner wordt gepresenteerd als een lopend buffet, en kost € 16,- per persoon. Drank is hierbij inbegrepen. Mee-eten is alleen mogelijk na aanmelding, welke vóór 1 mei bij ons binnen moet zijn. Hierbij horen wij ook graag met hoeveel personen u blijft mee eten en of er bepaalde dieetwensen zijn. Uiteraard zal er in ieder geval voor vegetarische mogelijkheden gezorgd worden.

Routebeschrijving

Het adres van de zaal is Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Utrecht Centraal, aan de Jaarbeurszijde, rijdt bus 81 direct naar Arkel. De bus stopt zelfs voor de deur van de locatie. De bus van 9:38 komt om 10:25 uur aan bij halte Dam. Wij zullen daarom ook zorgen dat de deuren dan open zijn. Iedereen kan rustig binnenkomen en we zullen om 11:00 uur starten met de eerste lezing.

Ook voor degenen die met de auto willen komen, is de locatie goed te bereiken. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid nabij de zaal!

Bij voorbaat veel dank!

Handige links voor het plannen van uw reis:

Media

Als non-profitorganisatie die zich inzet voor kleinere studies kan de Stichting uw hulp goed gebruiken bij het promoten van de lezingendag. Als u het nieuws zou willen verspreiden, dan kunt u gerust gebruik maken van de volgende bestanden:

De poster (PDF)
of eventueel bovenstaande afbeelding
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

  • ma
  • 26
  • jan
  • 2015
17:30–18:30 (deur open: 17:15)
 • Lezing

Nieuwjaarslezing 26 januari: Ciaran McDonough over Ierse antiquaren

Laatst bewerkt door D. G. op 12 januari 2015

Utrecht, Nederland Drift 23, zaal 020

 • georganiseerd door: Opleiding Keltische talen en cultuur, Universiteit Utrecht / Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies

Kom op 26 januari ook naar de nieuwjaarslezing die georganiseerd wordt door de opleiding Keltische talen en cultuur, in samenwerking met de Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies.

Ciaran McDonough, PhD-onderzoeker aan de National University of Ireland, Galway, is speciaal in Utrecht uitgenodigd om te spreken over Ierse antiquaren in de negentiende eeuw. Geheel in stijl luidt de titel van haar lezing:

‘Here begins the province of the antiquary, who will never be deemed an unserviceable member of the community’:
The who, what, when, where, and why of nineteenth-century Irish antiquarianism

Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Media

PDF van de poster Afbeelding (jpg) van de poster

CiaranMcDonough.jpg
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

  • do
  • 27
  • nov
  • 2014
Aanvang: 19:00 (deur open: 18:30)
 • Lezingen
 • Van Hamel-lezingen

Van Hamel-lezingen (herfst 2014)

Laatst bewerkt door D. G. op 2 november 2014
Utrecht, Nederland Drift 23 (Utrecht), zaal 206.
Let op. Drift 23 is te bereiken via de Universiteits-bibliotheek op Drift 27.
 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies / Opleiding Keltische talen en cultuur, Universiteit Utrecht
De Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies presenteert dit jaar twee nieuwe Van Hamel-lezingen in samenwerking met de opleiding Keltische Talen en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Twee enthousiaste sprekers hebben we voor u uitgenodigd op donderdagavond 27 november. De lezingen zijn gratis toegankelijk en iedereen met belangstelling is zeer van harte welkom!


VHL2014.jpg

Natalia Petrovskaia
‘Medieval Welsh perceptions of the Orient’

Natalia Petrovskaia is sindskort actief als docent en onderzoeker bij Keltische Talen en Cultuur in Utrecht (zie ook ‘Wijzigingen staf opleiding Keltisch’). Middeleeuwse Welshe literatuur is een van haar bijzondere specialismen en zij zal om 19u spreken over het onderwerp van haar aanstaande boek, ‘Medieval Welsh perceptions of the Orient’.

Elaine Pereira Farrell
‘Lay penance in early medieval Ireland’

Elaine Pereira Farrell is een mediëvist die als postdoc betrokken is bij het project ‘Religious Landscapes in the Eighth Century: Ireland and Northern Francia in Comparison’ (UCD/UU). Om 20u zal zij ingaan op ‘Lay penance in early medieval Ireland’.

Media

PDF van de poster (A4) PDF van de poster (A3) Afbeelding (jpg) van de poster

The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.

Eerdere nieuwsberichten

Facebook

Twitter