Jump to: navigation, search

Nieuws:Keltisch Colloquium 2015

Revision as of 12:06, 20 April 2015 by DG (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

  • za
  • 09
  • mei
  • 2015
11:00–17:00
 • Colloquium
 • Keltisch Colloquium

Keltisch Colloquium 2015

Laatst bewerkt door D. G. op 31 maart 2015

Arkel, Nederland Folkertsstraat 6

 • georganiseerd door: Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies
 • e-mail: kc@vanhamel.nl
KC-aank-zonder-sprekers.jpg

Het Keltisch Colloquium is ook dit jaar van de partij, met wederom maar liefst vijf lezingen op het brede terrein van de Keltische studies. De editie van dit jaar vindt plaats op 9 mei in Arkel, een plaatsje net boven Gorinchem.

Iedereen die maar belangstelling heeft voor de Keltische talen en cultuur is van harte welkom!

Sprekers

De namen van alle sprekers zijn inmiddels onthuld:

Sasja van der Vaart
‘IJzertijdelites? Vorstengraven uit de 8ste-5de eeuw v. Chr. in de Lage Landen’
Na het afronden van de research master ‘Prehistoric Farming Communities of North-West Europe’ in Leiden heeft Sasja van der Vaart een NWO-beurs gekregen om een onderzoek te doen met als titel ‘Constructing powerful identities: The conception and meaning of ‘rich’ Hallstatt burials in the Low Countries (800-500 BC)’. Recente vondsten en vergelijkingen geven wellicht reden om de vorstengraven van de Lage Landen (zoals het prinsengraf van Oss) niet langer te zien als uitlopers van de Hallstattcultuur, maar het te beschouwen als een aparte regio, met zijn eigen karakteristieken. Het onderzoek van Sasja van der Vaart richt zich op de gevonden voorwerpen: wat betekenen ze, wat kunnen ze ons vertellen over de gebruiken van de tijd en de manier waarop de samenleving was georganiseerd in de vroege ijzertijd. En hoe moeten we deze rijke graven zien in relatie tot de gangbare urnenvelden.
Aaron Griffith
‘Crowd-sourcing in Celtic studies: a concrete example’

Aaron Griffith is sinds dit collegejaar één van de vaste docenten Keltische talen en cultuur aan de Universiteit Utrecht (zie het nieuwsitem ‘Nieuws:Wijzigingen staf opleiding Keltisch’).

Aaron Griffith, voorheen werkzaam aan Universiteit van Wenen, houdt zich al enige jaren bezig met een van de oudste corpora voor het Iers: de Milanese glossen. Hij is onder andere geïnteresseerd in corpuslinguïstiek en de syntax van de Keltische talen.
Esther Le Mair
‘Als het onderwerp niet in de nominatief staat: onderzoek naar datieve en accusatieve onderwerpen in het Oudiers’
Esther Le Mair heeft Keltisch gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Dat smaakte naar meer. Ze vertrok daarom naar de Universiteit van Galway, waar zij in 2011 onder toezicht van Graham Isaac is gepromoveerd op onderzoek naar werkwoorden in het Oudiers. Inmiddels is zij als postdoc verbonden aan de Universiteit van Gent. Haar interesses zijn breed, maar de verrassingen van de Ierse taalkunde voeren zeker de boventoon.
Elliott Lash
‘A survey of wh-interrogative syntax in Old and Middle Irish with some cross-linguistic comparisons’
Elliott Lash is na zijn postdoc aan het Dublin Institute of Advanced Studies als Marie Curie Fellow aan de slag gegaan bij de Universität Konstanz. Als taalkundige liggen zijn interesses bij de woordvolgorde van het Iers want ligt die nou wel zo vast als we altijd denken? Om een zo groot mogelijk corpus voor zijn onderzoek te creëren, maakt hij gebruik van programmeertalen zoals Python. Dit zou er welhaast toe kunnen leiden dat computers op een dag zélf Oudiers kunnen ontleden!
Paula van der Maas
Gereint uab Erbin en Erec van Hartmann von Aue: een vergelijking’
Paula is een oude bekende van de opleiding Keltisch, aangezien ze daar in 2011 haar bachelor Keltisch afrondde. Ze combineerde haar studie Keltisch met een bachelor en master Duits, wat interessant onderzoek opleverde: wat zijn eigenlijk de verschillen en overeenkomsten tussen de middeleeuws Welshe en Duitse Arthurverhalen over Geraint/Erec? We zullen het allemaal te weten komen op 9 mei aanstaande!


Aanmelding

Wilt u ook het Colloquium meemaken? Dan kunt u zich opgeven door vóór 1 mei:

 • een e-mail met adresgegevens te sturen naar KC@vanhamel.nl en
 • het bedrag van € 20,- (donateurs) of € 25,- (niet-donateurs) over te maken op rekening NL89 INGB 0003 1537 31 t.n.v. Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies te Utrecht, o.v.v. ‘Colloquium 2015’.

Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Het toegangsbewijs ontvangt u bij aanvang van het Keltisch Colloquium na melding bij de balie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u zich op tijd aan!

Voor meer informatie kunt u de website in de gaten houden of eventueel e-mailen naar KC@vanhamel.nl.

Aanvullende aanbieding

Voor de bezoekers die dat willen, is het mogelijk om na de lezingen nog na te praten en te blijven eten op de locatie. Het diner wordt gepresenteerd als een lopend buffet, en kost € 16,- per persoon. Drank is hierbij inbegrepen. Mee-eten is alleen mogelijk na aanmelding, welke vóór 1 mei bij ons binnen moet zijn. Hierbij horen wij ook graag met hoeveel personen u blijft mee eten en of er bepaalde dieetwensen zijn. Uiteraard zal er in ieder geval voor vegetarische mogelijkheden gezorgd worden.

Routebeschrijving

Het adres van de zaal is Folkertsstraat 6, 4241 BE Arkel.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Utrecht Centraal, aan de Jaarbeurszijde, rijdt bus 81 direct naar Arkel. De bus stopt zelfs voor de deur van de locatie. De bus van 9:38 komt om 10:25 uur aan bij halte Dam. Wij zullen daarom ook zorgen dat de deuren dan open zijn. Iedereen kan rustig binnenkomen en we zullen om 11:00 uur starten met de eerste lezing.

Ook voor degenen die met de auto willen komen, is de locatie goed te bereiken. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid nabij de zaal!

Bij voorbaat veel dank!

Handige links voor het plannen van uw reis:

Media

Als non-profitorganisatie die zich inzet voor kleinere studies kan de Stichting uw hulp goed gebruiken bij het promoten van de lezingendag. Als u het nieuws zou willen verspreiden, dan kunt u gerust gebruik maken van de volgende bestanden:

De poster (PDF)
of eventueel bovenstaande afbeelding
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.
The following coordinate was not recognized: div><span class="errorbox">Fatal error: Failed to parse or geocode</span></div><br /><br />.